Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

Как да я използваме

Съвети за работа с мотофреза

Преди обработването на градината с култиватор е необходимо грубо почистване на участъка който ще обработвате: паднали клони от дърветата, парчета връзки, и по-специално парчетата тел трябва да бъдат отстранени, да не говорим за метални отпадъци, камъни и дървени колове, останали от предния сезон при връзване на доматите напр. и т.н.

Сезонната пролетна и есенна обработка на почвата с мотокултиватор е лесна и не много трудоемка операция. Ето какво се прави:

– Поставете необходимия брой фрези

Различните мотофрези са оборудвани с две или три двойни фрезови секции с диаметър около 300 мм., което им осигурява работна ширина 30-60 -90 см. При монтажа на фрезовите секции внимавайте заострената част на мотичките да бъде напред по посока на движението на мотофрезата.

– Махнете транспортното колелото

– Стартирайте двигателя

– Оставете двигателя да загрее

– Застанете зад мотокултиватора

– Внимавайте да не оформяте необработени пространства (равнявайте се по първата обработена ивица).

add03_product00000002        109174881_8_800x600_motorna-freza-forteco-f60-_rev001

Мотофрезата не е предназначена за работа по земя , покрита с гъста трева, тежък терен, каменист, с твърда почва и т.н.

Можете да се движите вкръг или на зиг-зак – както е удобно за вас (Схема 1).

1291281687_15_1

Правоъгълна градина се обработва по-ефективно вкръг, а квадратната на „зиг-зак“.

Дълбочината на фрезоване се определя чрез спускане на регулатора на фрезата на желаната дълбочина. Навлизането му в почвата определя съпротивлението на фрезите. Колкото е по – голямо съпротивлението, толкова по – надълбоко се закантват фрезите.

Трябва да се отбележи, че използването на мотокултиватор (за разлика от трактор) ви дава възможност за провеждане на сезоннната обработката в градината не наведнъж, а на части, според времето на засаждане на различните култури.

Междинна обработка

Що се отнася до междинната обработка, която се прави по време на всички сезони, то тук има някои особености. На първо място, трябва да забравите за малките разпокъсани участъци, които засаждате с картофи, а межу тях например цвекло, а по на парцела тикви и т.н. Цялата градина трябва да бъде поредица от зеленчуци по протежение на дългата страна на градината.

Ако местността, на коята е разположена градината е хълмиста, то редовете е желателно да са по протежение на възвишенията и спусканията.

В началота и края на редовете е необходимо да се осигури свободен трафик на култиватора, за да може да премине от едната група редове в съседната (Схема 2).

 1291281687_15_23962390_orig
Определяне на ширината на междуредието

Ширината на междуредието „а“ се определя от сбора на ширината на захвата на фрезата „А“ и ширината на максималното разрастване на кореновата система на растението „В“ (Схема:3):

а = А + В

1291281687_15_3

Растениезащитните дискове позволяват да се работи в близост до растения, бордюри и др. без опасност от повреди.

  • Размер А е максималната ширина на която вашия мотокултиватор може да обработва.
  • Размер В зависи от културата например за картофи той може да достигне 30 см, за моркови – не повече от 6 см и т.н.

Съответно ширината на междуредията може да бъде а, b, c и т. н. (вж. Схема 2). Тя трябва да е такава величина, че с разрастването на клоните и листата да може да се обработват междуредията с постепенно намаляване на броя на инсталираните дискове. Напр. ако при посаждане на картофи осигурите ширина на междуредието 70 см, ще можете да направите свободно всички редовни обработки по време на годината, включително и окопаването на старите картофени храсти.

231397036566   451397036662

По-долу може да прочете няколко важни стъпки и правила, които ще ви помогнат за безопасна и лесна работа, а за да видите пълната инструкция за експлоатация, кликнете върху снимката.

І.  Подготовка за работа:
Преди да започнете работа с мотофрезата е необходимо:
•    Проверете нивото на маслото в двигателя. За целта поставете машината в хоризонтално положение и развийте капачката с масломерна пръчка. Ако нивото на маслото е под допустимото – долейте необходимото количество. Повечето двигатели са снабдени с датчик за нивото на маслото и ако то е под минимума или при работа на наклонени терени – двигателят ще изгасне.
•    Заредете резервоара с гориво. Не се допуска зареждане при работещ или горещ двигател. Наливайте горивото през финна цедка, за да предотвратите замърсяването на резервоара. Следете за течове на гориво от горивната система.
•    Огледайте машината за износени или повредени работни органи и свързващи елементи. Износването на ремъците се установява при работа. Регулирането се извършва с гайка и контра-гайка на бронята на жилото на съединителя. При необходимост ремъците се подменят с нови от същия размер.

ІІ.  Работа с мотофрезата.

•    Предварително подгответе терена за обработване – отстраняват се камъни и други твърди предмети, които могат да бъдат изхвърлени по време на работа. При необходимост се подравнява;
•    Работете с подходящи дрехи и обувки, за да избегнете наранявания;
•    Стартирайте двигателя в следната последователност:
– поставета лостът на „газта“ в средно положение;
– отворете крана за горивото;
– отворете „смукача“( дроселната клапа);
– рязко издърпайте стартерното въже.
•    След стартирането на двигателя, изчакайте известно време и върнете лоста на „смукача“. След около минута двигателят е загрял и готов за работа.


•    Поставете опорното колело в горно положение или го свалете;
•    Мотофрезата започва да работи след като стиснете ръчката на съединителя и натиснете дръжките на долу до забиване на пълзеца. Работните органи се вкопават в почвата и започва обработката. Според натиска върху дръжките се регулира работната дълбочина;
•    Скоростта на движение се определя от дълбочината на обработка и оборотите на двигателя. След като отпуснете ръчката на съединителя, мотофрезата спира;
•    Не работете продължително време без почивка. Така ще намалите вредното влияние на шума и вибрациите;
•    Внимателно работете по наклонени терени. Допустимият наклон на терена е 25 – 30°;
•    Ако обработваната почва е много твърда, махнете страничните секции на работните органи. По-малката работна ширина ще облекчи работата на двигателя. Първоначално работете на по-малка дълбочина и ако е необходимо повторете обработката;
•    Не оставяйте продължително време машината да работи на празен ход;

ІІІ Обслужване на мотофрезата.
•    Редовно почиствайте машината след работа;
•    Проверявайте състоянието на въздушния филтър. Тези, които са с масло – почистете и налейте ново масло. Тези, които са със сух елемент – почистете, изперете и изсушете дунапреновата лента. При необходимост филтърния елемент да се подмени;
•    Сменяйте редовно маслото на двигателя:
– първоначално след първите 5 часа разработка;
– редовно на 25 – 30 часа работа.
•    При продължително съхранение – изпразнете резервоара за гориво и капнете няколко капки масло в цилиндъра на двигателя през отвора на свеща.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: