Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

Зелен килим

на 23.07.2014

Да направиш зелен килим не е чак толкова сложна работа. Просто трябва да се внимава в някои възлови моменти да не се направят грешки. Останалото е къртовски труд.

Самото засяване на семената е нищо работа в сравнение с подготовката преди това и съответно поддръжката след това.

Преди изобщо да започнете да правите тревен килим трябва да си отговорите колко, кога и как може да се грижите за него. В зависимост от този отговор си избирате тревна смеска или въобще не взимате такава. Ако няма да се грижите чак толкоз много, просто поливайте редовно и косете, когато можете – няма да имате трева като на Уембли, но поне ще ви е зеленичко. Троскотът, детелината, глухарчетата ще придадат тази багра. Разбира се, може и да метнете малко райграс на голите места.

В случай, че искате елитен тревен килим нещата малко се усложняват. Хубавите тревни смески, които правят гъст тревен килим, устойчив на утъпкване, изискват повечко грижи. Така че предварително помислете колко вода ще може да му осигурите и в зависимост от това избирате. По-сухоустойчивите, разбира се, са по-груби и не са за препоръчване в декоративни градини.

Подготовка. Когато си закупите едно растение, вие му осигурявате саксия, торопочвена смеска, засаждате го и го поставяте на най-подходящото за него място. Е, така и с тревата, само че нейната саксия е определена навън на ливадата, но манипулациите не бива да са по-малки защото не става въпрос за едно растение, а за над-милион, като покълнат ги пребройте.

Та какво правим:

 1. Почистване – това няма да ви обясня защо
 2. Третиране с хербицид – купувате Раундъп и пръскате всичко, като внимавате и пазите растенията, които искате да останат все пак. За целта избирате тихо време (да не духа вятър), както и поне 2 часа да не вали. Този тотален хербицид убива нежеланата плевелна растителност, като прониква в нея през зеленото, така че трябва да са се разлистили.
 3. Изкореняване на първична растителност – точно след 2 седмици, ако сте се справили добре с пръскането и сте спазили пропорциите от етикетчето всичко ще е пожълтяло. Тогава с мотиката премахвате всичко, големите растения махате с все корена.
 4. Прекопаване – ако имате фреза ще е най-добре. Но в стандартния случай с правата лопата обръщате почвата, като не я оставяте на буци, а добре я разбивате.
 5. Изхвърлете си боклуците
 6. Почвата – Ако е нужно още почва – докарайте. Почвата за тревен килим е добре да е по-песъклива. Така че, ако е глинеста непременно добавете пясък. Тревата със сигурност се чувства по-добре на пясък, отколкото на глина. Помислете за дренажите.
 7. Заравняване – след като сте подготвили почвата, установили сте наклоните за оттичане на водата, идва на ред финото заравняване. С греблото минавате целия участък и леко – полека разбивате всички буци, премахвате всички камъни. Дерете, лющете, дърпате, влачите, докато стане всичко една плоскост без вдлъбнатини и хълмове, без плевели, буци, камъни и тем подобни.
 8. Наред е избора на тревна смеска. Та след като сте избрали многокомпонентна тревна смеска, подходяща за вашия терен, трябва да си я закупите. Тук е един възлов момент. Не се скъпете за 2-3 лева повече. Грехота ще е, ако целия ви труд отиде на кино за малко по-евтина тревна смеска. Освен това си вземайте от кутии или пликове, а не насипно. Насипно е по-евтино, но в големия чувал по-тежките семена падат по-надолу, а по-леките остават на горе и така рискувате да вземете само един вид, а както споменах това е многокомпонентна тревна смеска. В нея са селектирани няколко вида треви.
 9. Сеене. Големият момент. Няма нищо кой знае какво, просто трябва да наръсите навсякъде равномерно количество. Обикновено разходната норма е едно кило семе на 25 квадрата. На кутията трябва да си пише точно, а и с картинка ще е показано как се сее с кръстосан посев, а и много е изписано по този повод.
 10. Зариване на семената – образно казано, но си е точно така. Още една трудоемка работа. Става по следния начин: взимате греблото и със зъбците вкопавате почвата заедно със семената на вътре. И така удар до удар без да влачите и дерете, минавате целия терен. Цялата ливада да стане като швейцарско сирене. По този начин семената се примесват с горния слой на почвата навлизайки на необходимата дълбочина, а и се скриват от гълъбите.
 11. Валиране. Тази манипулация се извършва със 100 килограмов валяк. Един такъв валяк струва към стотина лева, но той ще ви е необходим не само сега, а и в бъдещата поддръжка. Ако нямате в момента може да ползвате две дъски и като ги местите и газите по тях да утъпквате, като ъгли и тесни пространства може смело да газите с крак.
 12. Поливка – любимо…това показва, че идва края. Поливайте чрез дъждуване обилно, но внимавайте да не изровите семената и да не правите вади и локви. После повторете.

Топлината и влагата ще накарат семената да покълнат. Изчакайте да дръпне повечко и тогава окосете с височина на ножове при косачката 6-8 см. Поливайте, валирайте, оплевете. Наторете с комбинирана тор NPK (Азот, Фисфор, Калий).

 

И тук започва създаването на тревния килим.

 

 1. Вода

Водата е нужна за правилният растеж и развитие. Не забравяйте че тревата е 80 % вода. Нужно е да се полива редовно с необходимият воден режим.

 1. Косене

Добрият тревен килим се получава чрез редовно косене. То трябва да става с косачка, всякакви други методи ако не се забраняват, то не се препоръчват. Първите няколко коситби се извършват с височина на ножовете 8-9 см. А в последствие е добре да се подържа на 5-6 см. Има правило, което казва, никога да не се отнема повече от 1/3 от тревата при едно косене, за това косете по-често. След поливка не се коси.

 1. Плевене

Плевели винаги е имало и винаги ще има. Плевете винаги когато можете и колкото можете. За целта могат да се ползват и селективни хербициди..

 1. Валиране

За поддържане на тревната площ равна (без грапавини), е необходимо редовно валиране с 100кг. валяк. Чрез него корените се разпределят равномерно в повърхностният почвен пласт и тревата не се надига на туфи. Валирайте след косене.

 1. Грапене

Това е изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревния чим. Разресване. Поне два пъти годишно. Има специални гребла, служещи за тази цел. На пролет то е задължително

 1. Аериране

Извършва се с цел да подобри естествения въздухообмен. Обикновено се извършва преди пролетното и есенно наторяване. Аерирането се извършва със специални машини, но може да се използва и обикновена вила, с която се набожда равномерно целият терен.

 1. Подхранване

Колкото по-често се коси и използва тревната площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревата трябва да се тори с комплексен тор (азот, фосфор, калий) 3-пъти годишно. Веднъж в ранната пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента.

Пролет – основно подхранване .

Есен – калий за подсилване устойчивостта на тревата срещу студ и болести през зимния период.

В периода на вегетация (май, юни, юли, август), когато поливането и косенето са чести, е добре да внасяте амониева селитра с норма 3кг/100кв.м веднъж месечно.

 

Английските градинари казват че ако спазвате тези седем правила след 100г. ще имате прекрасен тревен килим 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: