Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

14-ти Ноември – Коледни Заговезни и Свети Апостол Филип, както и Мратинци

на 14.11.2012

Коледните заговезни или заговелки се нарича деня преди Коледните пости – 14 ноември. Той се смята и за последният ден, в който може да се блажи – т.е яде месо, яйца, млечни продукти.

По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

На 14 ноември църквата почита и св.апостол Филип – един от дванадесетте апостола.Той е бил родом от Витсаида – градът, от който са апостолите Петър и Андрей. Те били рибари и с този поминък се препитавали, докато ги призовал Христос. Но Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към Него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че Този, Когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята. Спасителят го намерил и му заповядал да върви след Него.

Според библията, след Христово разпване заедно със сестра Мириамна и апостол Вартоломей, Филип тръгнал да проповядва христовото учение в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия.  Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол. Езичниците от град Йерапол ги хванали и влачели из целия град. Били обвинени в магьосничество, за което трябвало да умрат разпнати на кръст.

Докато събличали дрехите им – изведнъж Мириамна се превърнала в огнен камък. Разпнали на кръст апостол Филип с глава виснала надолу,  повесен високо, хвърляли камъни по него. Свети Вaртомолей разпнали до стените на храм – а земята се разстресла в тътен, отворила се и погълнала езичниците. Тези, които останали живи помолили Бог да се смили над тях, свалили Вартомолей, земята върнала погълнатите. Апостол Вартомолей свалил Филип, но той вече бил преминал от земята на небето. След това Вартомолей покръстил всички, а три дни след това на мястото където капела кръвта от Апостол Филип, порастнала лоза като знамение за това, че заради пролятата в името на Христа кръв светият се наслаждава на вечно блаженство.

Гробът на свети Филип, един от 12-те апостоли на Иисус Христос, е в античния град Йераполис, в днешния курорт Памуккале. Гробът на светеца се намира на около 40 метра от църквата “Св. Филип” край хълма Шехитлик.

Народът празнува този ден в чест на кокошата болест мрата или мратинци.

Мратинци,  Вълчи празници

На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок – останали от езическата епоха, обредно-магически практики. Мратински дни или Вълчи празници се наричат дните след Архангеловден до 21 ноември.

В миналото се изпълнявали ритуали за предпазване от вълци по време на тези дни. В народните представи нощите от 14 до 21 ноември са много по-лоши от Мръсните дни, защото през тях човек може да се разболее от различни болести. Според вярванията, в този период от време, по земята бродел зъл дух „Мратиняк“ – черен на цвят с перушина и големи зелени очи – така си представяли демона, който морял кокошките. Той обикалял населените места, за да търси обречените, чиито души трябва да отнесе със себе си към отвъдното. За да не станат негова жертва, хората си правели „мратиняк“ – принасяли в жертва пиле. Някъде си представяли злият дух Мрата като голяма черна кокошка, която имала големи очи и криле.

Най-старата жена рано сутрин взимала жертвеното животно – черна кокошка или петел – Мратинче и го поставяла на прага с главата към вътрешността на къщата. Опирала ножа до врата на пилето, а по-младата питала: „Какво колиш?“. По-възрастната отговаряла: „Коля мратиняк“ и го заколва с думите: „Не те колим ние, коли те Мратиняка“ .

Главата и краката стопанката връзвала с червен конец, в човката слагала живо въгленче и ги закачала до огнището духове и таласъми. Скътва воденичката до комина и когато изсъхне, бабите лекуват децата, които се напикават. Жлъчката на петлето има също целебна сила – вярва се, че може да лекува всички болести и да разваля магии. Според старите ямболци магическа сила има и перушината на петлето. Някога знахарките с нея лекували болни от шемет (виене на свят), притъмняване пред очите и кръвотечение от носа. Пилето се сготвяло. Така смятали, че омилостивяват духа и предпазват къщата и домочадието от уроки, духове и таласъми. Воденичката, жлъчката и перушината запазвали – защото смятали, че имат различни целебни сили. На другия ден правели няколко магически ритуала с перушината и жлъчката на птицата, а свещеникът прекадявал всички къщи.

Корените на този празник откриваме в древността, когато по нашите земи траките почитали вълка. В представите им той бил вълк-главатар на воинска дружина, който нарушил обичаите и станал цар на разбойници. Затова в себе си той носел нещо от царството на слънчевият змей, макар и с обратен знак. Споменът за вълкът-змей е пресъздаден в изкуството на древните траки – образи на дракони, с вълчи глави в ювелирни предмети, дърворезбени орнаменти и шевици.

Българите вярвали , че това са зли юноши, в които човек може да прихване всякакви болести. Стар обичай било стара и грозна жена да записва на тефтер грешниците. После им правела магии, с които ги мори с едно докосване на тоягата си.

Последният ден ( 21 ноември) народът смятал за най-страшен. Предците ни почитали на този ден Куцуклан (така е кръстен и самия ден) за да го омилостивят и да спасят хората и стадата от вълците. Празникът на места е наричан и Вълча богородица, най-вероятно защото съвпада с християнския празник Въведение Богородично, който също отбелязваме на 21 ноември

На 14 ноември

  • През 1770 г. английският пътешественик Джеймс Брюс открива извора на река Нил.
  • През 1832 г. по улиците на Ню Йорк започва да се движи първият конски трамвай в света.
  • През 1885 г. започва Сръбско-българската война.
  • През 1889 г. журналистката от нюйоркския вестник World Нели Блай (Елизабет Кокрен) става първата жена, обиколила света с балон, за по-малко от 80 дни.
  • През 1908 г. Алберт Айнщайн изнася публично своята Квантова теория за светлината.
  • През 1910 г. в Норфолк (САЩ) се извършва първото излитане на самолет от палубата на кораб.
  • През 1918 г. Чехословакия е обявена за република.
  • През 1922 г. започват редовни емисии на Би Би Си (BBC).
  • През 1943 г. по време на Втората световна война София е бомбардирана от британско-американската авиация.
  • През 1971 г. Маринър 9 на НАСА достига Марс и става първия космически апарат в орбита на друга планета.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: