Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

Поддържане на тревните площи

на 31.05.2012

Поддържането на тревните площи във вашата вила и градина е една от най-важните предпоставки за получаването на качествен тревен килим.

Косене на трева: чрез косенето се регулира височината на тревата. Така се осигурява по-голям достъп на светлина и въздух до възела на братене. Интензивно поддържаните треви не трябва да остават по-високи от 7-10 см. Височината на косене зависи от пренадзначението на тревните площи, от почвената и въздушната влажност и от морфологичните особености на тревите. Интензивно поддържаните треви се косят на 3-4 см. Трябва да се коси по-често и на не по-ниско от 3 см. Честотата на косене зависи както от климатичните условия и пренадзначението на площта, така и от интензивността на поливане и подхранване. В периода на усилен растеж интензивно поддържаните площи се косят на всеки 5-7 дни. Честото косене улеснява мулчирането – попадналите листа между туфите образуват мулч. Събирането обаче на окосената трева е наложително, когато се появят неблагоприятни последици. Събирането е наложително, когато се коси през есента и при влажно време. Последната коситба зависи от времето. При зазимяване тревата трябва да се остави малко по-висока.

Подхранване: през първата година многогодишните треви се нуждаят от азот и фосфор. След косене нараства нуждата от всички хранителни елементи, най-важен от които е азотът. Калият е необходим в значителни количества при братенето. В края на вегетационния период важни са фосфорът и калият, тъй като те повишават студоустойчивостта и сухоустойчивостта на тревите. Азотът засилва устойчивостта на засушаване, измръзвания и заболявания. Чрез подхранване с минерални торове лесно се регулира реакцията на почвата. Опростената схема за подхранване включва едно пълно минерално торене през пролетта с внасяне на цялата годишна норма за фосфор и калий и само пролетна норма за азот. Най-ефикасен тор е амониевия сулфат. Като физиологично кисел тор той вкислява почвата, в резултат на което изчезват плевелите. Внася се Юли-Септември.
Поливане: тревните площи с интензивно поддържане се нуждаят от ежедневно поливане. Нормата за поливане е 10-15 л/м². Младите тревни площи се поливат в интервал на 1-3 дни. Във фазата на братене се поливат с повече вода. Старите тревни площи може да се поливат и веднъж седмично, което не е препоръчително. Идеално е поливането, при което влажността на почвата е 60-80℅ от пълната почвена влажност. С поливането не бива да се прекалява, защото увеличеното водно количество разхлабва тревния чим. Поливането е хубаво да се прави веднага след косене. Най-подходящо време за поливане е привечер.

Механична обработка на тревния чим:

Грапене: извършва се през пролетта с помоща на гребла, брани или ротационни четки. От повърхността на тревния чим се отстранява старата отмряла трева, изсъхналите листа, клони и др.

Повърхностно пробождане: с ротационни мотики. Допринася за разрушаването на кората и за подобряване на аерацията.

Аериране: най-радикалният метод за възобновяване и подмладяване на тревния чим. По-дълбоко пробождане 6-12 см със специални аериращи машини, а може и със специални гребла. Аерирането се прилага обикновено няколко пъти в годината, но най-необходими за тревата са пролетното и есенното аериране. Това всъщност е едно хубава грапене на тревата (но не с гребло!), за което има специално изработени инструменти, които се продават в магазините за градинска техника. Сами ще се убедите колко много изсъхнали стъбълца и листа се събират от един двор при аерирането – ако не ги отстраните, те ще задушават живата трева и ще потискат растежа щ. Хубаво е веднага след като аерирате тревния килим, да разхвърляте смес от торф и пясък, за да оптимизирате качеството на най-горния почвен слой.

Вертикулиране: Представлява извличането на мъртвата и суха трева от основата на зеления килим. С течение на времето, в следствие на честото косене и естествения отпад върху почвата, се образува тънък филм от изсъхнала трева. Това спира достъпа до почвата на вода и хранителни вещества, затруднява въздухообмена и възпрепятства развитието на тревата. Ето защо трябва да се премахне. За по-големи терени тази операция се извършва машинно, но за малки градински терени е достатъчно, доброто „разресване“ на тревата в две перпендикулярни посоки, с аераторно гребло 2 пъти годишно – пролет и есен. Те прорязват сплъстения почвен слой на растояние 3-5 см и на дълбочина 5-10 см. Това води до: подобряване растежа на тревата и стимулиране на нейната възобновителна способност; освобождаване достъпа до корените на вода, въздух и торове; унищожаване на част от плевелите и частично спиране развитието на мъховете.

Валиране: върху просъхнала повърхност, способства за укрепване на чима при мразоизтегляне и ускорява израстването на тревата. Валирането е процедура, която в повечето случай грижливите градинари пропускат, но без валиране сгъстяването на тревния килим става много по-бавно. Секретът е в това, че когато намачкаме хубаво основата на тревните стъбълца, от там порастват нови стръкове и се получава т. нар. „братене“, което на обикновен език означава сгъстяване. Добре е всяко валиране да се провежда след коситба, върху влажна почва, но суха трева с валяк, теглото на който е над 100 кг. Валирайте веднъж по дължина и веднъж по ширина на двора, за да сте сигурни, че сте утъпкали добре всеки корен.

Ремонт и почистване: мероприятията по ремонт се свеждат до възстановяване на тревната покривка, унищожена при утъпкване, измръзване и нередовно поддържане. Текущият ремонт включва прекопаване, наторяване и засяване на частично повредените участъци от тревните площи. С основния ремонт се възстановяват престарели и изцяло компрометирани тревни площи върху цялата територия на обекта. С почистването се отстраняват падналите листа и чуждите примеси.

Плевели
Борбата с плевели е една от най-трудните задачи, свързани с поддържането на тревния килим. Рано или късно те ще се появят сред елегатните тревни стъбълца и ще развалят идеалния вид на моравата. Най-разпространените „досадници“ в тревния килим са детелината и глухарчето. Някои градинари предпочитат сред тревата да има детелинки – може би им се струва романтично, но така или иначе когато говорим за тревен килим, той трябва да е „изтъкан“ само от тревни видове. Най-ефективният начин да се справите с плевелите, е да ги пръскате с хербициди. Благодарение на напредналите технологии, на пазара се предлагат т. нар. „селективни хербициди“, които в определени концентрации убиват само растенията с едри листа – детелина, глухарче, щир и др., а тънките листенца на тревните видове не страдат от препаратите. Но и в този случай, ако държите на тревния си килим, повикайте специалист, който се очаква да знае как точно да се справи с проблема. Водещата в изграждане на тревни терени българска фирма „Тотекс“ предлагат специализиран селективен хербицид, който се справя успешно с широколистните плевели – 250 мл от него се разтварят в 30 литра вода и с получения разтвор се пръска сутрин след вдигане на росата в сухо време. Това количество препарат е напълно достатъчно за 1 декар тревна площ.


Advertisements

%d bloggers like this: