Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

Плуг

 

Обикновен плуг с отметателна дъска

Той е най-често използваното оръдие, като обръща почвата само надясно. Използват се няколко основни вида отметателна дъска: винтова, цилиндрична и културна.

.

Плуга е предназначен за обработка на леки почви със специфично съпротивление до 0,5 кг/см2 и дълбочина 15 -20 см. Лемежа е от специална закалена стомана.

Оран се нарича вид основна обработка на почвата, при която става обръщане на   почвения слой, на дълбочината на която тя се извършва, като за целта се използва плуг.

Задачите на оранта са:

 • да се извърши едновременно обръщане, разрохкване и частично размесване на орния пласт;
 • да се заоре горния, разпрашен слой и на повърхността да се извади оструктурения долен хоризонт;
 • да се подрежат корените и да се унищожи поникналата плевелна и културна растителност;
 • да се заорат дълбоко повърхностно разположените плевелни семена;
 • да се заорат растителни остатъци;
 • да се подобрят физичните, водните и въздушните свойства на почвата;
 • да се заорат трудно подвижните торове (фосфорни и калиеви) на дълбочината на тяхното интензивно използване.

.

Плугът е устройство, използвано в земеделието за първоначална обработка на почвата и нейното подготвяне за засяване или засаждане на различни култури. С това наименование се обозначава съвременното средство за селскостопанска дейност изработено от метал. В еволюцията на средствата за обработка, предшественикът на металния плуг в България е наричан рало – едно примитивно селскостопанско средство, изработено от дърво с или без метален накрайник (палешник) за непосредственото разрохкване на почвата.

Преди да бъде създаден тракторът, най-големият прогрес в увеличаването на ефективността на земеделския инструментариум бил постигнат с плуга. Чрез ограничаване на триенето значително се намалява силата, необходима за теглене на ралото, така че едно животно може да върши работата на дузина. Писателите и художниците не намират вдъхновение в земеделието, така че живописта и литературата не откриват нищо в революцията на орането. Но в Китай са намерени много железни плугове от периода на династията Хан (206 г. пр. Хр. – 9 г. след Хр.). Тъй като тяхната форма е твърде усложнена, ясно е, че плоските дървени плугове (които не са оцелели през вековете) са от по-раншния Период на непримиримите държави (481 – 221 г. пр. Хр.). Те вероятно са използвани през 300 г. пр. Хр.

Основна функция на плуга е да преобърне повърхностния слой на почвата, правейки я по този начин мека и рохкава, облекчавайки по-нататъшната ѝ обработка и сеитбата, извличайки на повърхността хранителни вещества и заравяйки в земята плевели и остатъци от предходните култури, които така се разграждат по-бързо. Разораването също аерира почвата и подобрява нейната способност да задържа влага. В съвременното земеделие обикновено разораните ниви се оставят да изсъхнат, след което се брануват преди засяване.

Плугът е едно от най-важните изобретения в историята на човечеството и започва да се използва малко след появата на самото земеделие. Първоначално плуговете са теглени волове, а  по-късно коне. След началото на Индустриалната революция за теглене на плугове са използвани парни трактори, но те са изместени от съвременните трактори с двигатели с вътрешно горене. През последните десетилетия употребата на плугове в някои области, застрашени от ерозия, се ограничава за сметка на методи за по-плитко разораване.

Advertisements

4 responses to “Плуг

 1. З. Герчев каза:

  Здравейте!

  Имам модела на фреза F90R. Закупил съм и въпросния плуг, заедно с големи железни колела+тежести. Почвата която обработвам е чернозем, изорана от трактор преди две години и фрезована периодично от мене по-късно-т.е. поддържа се редовно. При опита ми да изора мястото с железните колела първия път се оказа, че те задълбават и не могат да изтеглят мотофрезата. Опитах с различна скорост, но без резултат. След това поставих пълния комплект фрези вместо колелата и оранта се получи!
  Бихте ли ми казали къде греша в случая, тъй като в инструкцията е указано да се работи с железни колела?

  • Хр. каза:

   Здравейте г-н Герчев!

   Благодаря за въпроса.
   По принцип се оре на бавна педавка.
   Справили сте се чудесно. Не грешите никъде.
   Чернозема се обработва трудно.
   Мотофрезите от среден клас се справят добре с леки до средно плътни почви.
   Градината Ви е добре поддържана. Обаче само фрезована, почвата на повърхността е сравнително мека, но в дълбочина чернозема е твърд и затова металните колела се задълбават.
   За да се намали буксуването и да се подобри предаването на теглителната мощност, фермерите започват да поставят допълнителен баласт, освен тежестите за колела. Резултатите от направените опити показават, че баластът не е най-ефикасният метод за намаляване на буксуването. Увеличавайки общото тегло на машината, ние увеличаваме натоварването върху почвата, предизвиквайки нейното повреждане, а и икономическият резултат предизвиква съмнения.
   При ниски работни скорости, например при основна почвообработка, теглителната мощност се ограничава от петното на контакта на колелото с почвата. Един от вариантите е използването на баласт, който увеличава натоварването на оста, като по този начин увеличава и натоварването върху почвата. В зависимост от начина на поставянето на баласта и неговата маса, увеличаването на теглителната мощност достига 15 %. Но, подобно „донатоварване” може да доведе до непоправимо преуплътняване на орния хоризонт, което ще влоши условията за развитие на растенията.
   Теглителната сила и буксуването са свързани и без едното няма да има другото. Ниво на буксуване, превишаващо 15 %, води до повреди в почвата. Що се отнася до съпротивлението към вибрациите, то при движение по автомобилните пътища то е толкова по-малко, колкото е по-високо налягането в гумите (по-малко петно на контакт с пътя). На полето ситуацията е точно противоположната – колкото е по-голямо петното на контакт с почвата, толкова е по-малка дълбочината на заравянето на колелетата в почвата и съответно, е по-ниско съпротивлението към вибрациите.
   Сама по себе си почвата не може да възприеме голямо окръжно натоварване върху колелото. Въртящите се колела не предават напълно онази мощност, които те чрез трансмисията са получили от двигателя. Основна задача става намаляването на коефициента на буксуването за сметка на подобряване на сцеплението между колелата и почвата.
   Правилно сте се сетили да сложите комплекта фрези. Така се увеличава петното на контакт с почвата. За сметка на увеличаването на опорната площ се подобряват сцепителните свойства, което значи, че към нея може да се предаде повече мощност. Това подобрява реалните теглителни характеристики на мотофрезата.

 2. Кирил каза:

  Отметателната дъска според мен не е изработена правилно. Тя има форма на част от тръба с надлъжна ос успоредна на ламежа, а би трябвало надлъжната ос да е наклонена надолу в задния край с около 20° и по този начин задния край на отметателната дъска е наклонена в повече надясно за по-добро обръщане на пръстта.

  • Хр. каза:

   Изработваме плугове с два вида отметателни дъски – „Цилиндрични“ и „Културни“.
   Степента на обръщането, разтрошаването и частичното разместване на почвата зависи от наклона на лемежа, от наклона и особено много от формата на отметателната дъска.
   Известни са 4 основни разновидности отметателни дъски
   – Винтова
   – Полувинтова
   – Цилиндрична
   – Културна
   1.Плугове с винтова отметателна дъска – Обръщат пласта добре, но го разтрошават по-слабо. Те са подходящи за почви с тежък механичен състав и силно зачимени почви.
   2.Плугове с полувинтова отметателна дъска – те имат остро поставен лемеж. Предната част на отметателната дъска има цилиндрична форма , а задната близка до винтовата.
   3.Плугове с цилиндрична отметателна дъска – Повърхността на отметателната дъска при тях, във вертикален разрез представлява част от окръжност. При работа с плуг с цилиндрична отметателна дъска отрязания пласт силно извива, разтрошава се по естествените плоскости и пукнатини и със сила пада в браздата. Плугове с тези дъски добре разтрошават почвата, но на зачимени почви по-лошо обръщат слоя. Те са подходящи за обработка на леки незачимени почви.
   4. Плугове с културна отметателна дъска – Тези плугове са най-масовото използвани. Предната част на културната отметателна дъска е близка до цилиндричната повърхност, а задната по-близка до винтовата, но формата й е сложно съчетание от елипсовидни повърхности. При оран с тези плугове се постига по-добро разрохкване и по-добро обръщане на пласта. Културната отметателна дъска е твърде универсална, поради което може да се използва при разнообразните почвени условия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: