Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

Ножица за присаждане

Ножицата е предназначена за присаждане на калем при овощни дръвчета и лози, облагородяване  диворастящи плодни дръвчета и за преоблагородяване короната на овощни дървета.

В практиката често е необходимо да се подобрят качествата на някои овощни. За целта се извършва т.нар. присаждане (облагородяване). Под присаждане се разбира съединяването на отделни части от един вид върху друг близкородствен вид, при което след време двете растения срастват. Дървото, върху което се присажда новият вид, се нарича подложка, а новият вид – присадка. Познати са около 200 различни начина за присаждане. Най-лесно е присаждането чрез копулация.

Производството на присадени /облагородени/ лозички е наложено след унищожаването на културната лоза в Европа от филоксерата преди около сто години.

Най-добри резултати при присаждането са получени по метода на подобрена (английска) копулация.

То се извършва ръчно с лозарско ножче, добре наточено при което се получават гладки отрези. Отрезите са наклонени с дължина около 1,5 см. Дължината им зависи от дебелината на присадниците. Задължително е дебелината на присадника и подложката да бъде еднаква. Отрезът на калема се прави непосредствено до възела, от долната му страна, а на подлжжката на горният му край от страната на пъпката. Дължината на резника е около 32 см от основата му. Веднага след извършането на отрезите се прави и езичето, което представлява малка част от отреза. Сглобяването на присадника и подложката след това става чрез тези езичета, които се вкарват в направените отрези.

Тъй като ръчното присаждане по метода на английската копулация е много трудоемко, по-късно бяха конструирани машини, които извършват отрезите под формата на гръцката буква омега. Върху подложковия резник се извършва вдлъбнатата част на тази буква, а на присадника издадената част. След това издадената част на присадника странично се вмества във вдлъбнатата част на подложката. При някои машини, направата на отрезите и сглобяването се извършва едновременно.

За любителите лозари и малките пипиниерски стопанства са конструирани ръчни ножици за това присаждане.

Омега метода за присаждане е високо продуктивен. Успеваемоста на присаждането е 95%!

 

За повече информация относно създаване и грижа за лозято  разгледай статиите в категорията „За лозето“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: