Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

Мотики за ягодоплодни, фъстъци и млади овошки

Ягодоплодни култури –  ягоди, малини, къпини, касис, френско грозде, цариградско грозде и др.

Ягодоплодните растения не понасят уплътнена и заплевеляла почва. Затова през лятото почвата трябва да се поддържа винаги в разрохкано състояние и чиста от плевели. Това налага редовна обработка с култиватор и ръчно окопаване около растенията. Първата обработка се извършва рано напролет, след преминаване на повратните студове, веднага щом почвата изпръхне. След това в зависимост от нуждата през лятото почвата се обработва още 2-3 пъти. Пролетните и летните обработки се правят по-плитко – окопаване на дълбочина 7–8 см, като близо до корените на  4–5 см., а през есента почвата се изорава с плуг на 10-12 см дълбочина, като в близост до растенията се оре по-плитко.

Кореновата система на малината например се състои от коренище без главен корен и множество хоризонтални коренови разклонения и власинки, които встрани обхващат значителна част от почвата (1-1.5 м).

Ягодоплодните се окопават веднъж или два пъти през месеца и с окопаването се внасят азотни торове за подхранване.

Прекопвачката е предназначена за разрахкване горния слой почва на фиксирана дълбочина и плевене. Постига се разрохкване на почвата на дълбочина до 5-6 см., отрязване корените на плевелите и изхвърлянето им на повърхността.
Дава възможност за обработка на почвата директно между редовете на растения, разположени на разстояние  60 (30) см един от друг, без да вредят на корените и надземнити им части.

Фъстъците са много добър източник на мононенаситени мазнини и са един от перфектните съюзници на здравото сърце. Българските фъстъци са най-вкусни и ароматни в сравнение с останалите в Европа. Според експертите консуматорите добре познават родните сортове фъстъци и ги предпочитат пред вносните. Освен това, българските сортове са сред най-устойчивите на гъбни болести. На практика фъстъците, произведени в страна нямат наличие на гъбички и афлатоксини, поради подходящи климатични условия.

Отглеждането на фъстъци в България се превръща в екзотичен бизнес. Все по-малко хора вече се занимават с това. Работата е много и е специфична. А печалбата от декар е около 200 лв. Принципно разходите за отглеждането на декар фъстъци са между 50 и 70 лв. При среден добив от 100 кг. на декар възвращаемостта от реализираната вече продукция е към 250 лв.

За фъстъкопроизводството се говори и знае малко в България. И докато пазарът на този бутиков аграрен бизнес бива задушаван от евтините вносни фъстъци, се оказва, че външните пазари крият неподозирани възможности за успешен пласмент на родните ядки.

По принцип за отглеждането на фъстъците решаващо значение играят изборът на почва, както и обилната светлина и топлина.

С обработката на почвата се цели да се създаде добра структура, да се заровят торовете, да се унищожат плевелите и да се съхрани влагата от падналите валежи. Което значи да се създаде благоприятен въздушен, топлинен, воден и хранителен режим в почвата за фъстъците. При култури – предшественици със слята повърхност дълбока оран се извършва на 28-30 см непосредствено след прибиране на предшественика, докато почвата има още подходяща влага. Ако тя е недостатъчно и почвата се кърти на големи буци, е за предпочитане дълбоката оран да се прави по-късно след паднали валежи. Ако през този период площите са силно заплевелени, се дискова плитко за нарязване на плевелите на по-малки части, за да бъдат заорани с последващата дълбока оран.

При късните култури тя се извършва на същата дълбочина през есента, но задължително след отстраняване на растителните остатъци и внасяне на фосфорните и калиевите торове. След дълбоката оран до пролетта не се правят други обработки и площта се оставя на бразди. Развитите през есента плевели измръзват през зимата с изключение на пшеницата и ечемика.

Преди сеене се култивира и бранува 2-3 пъти

Култивира се заедно с брануване 2-3 пъти. Извършва се през пролетта. Първата е на дълбочина 15-18 см, когато влагата в почвата позволява да се прави качествено култивирането с брануването. Целта е да се унищожат всички плевели, оцелели през зимата и поникналите рано през пролетта. Второто и третото култивиране с брануване се извършва на 10-12 см. Второто култивиране може да се пропусне, ако почвата е чиста от плевели. Последната предпосевна обработка е непосредствено преди сеитбата, след като са внесени азотните торове и хербицидите. Много важно е предсеитбените обработки на почвата да са навреме и при високо качество, което означава повърхността на почвата да е заравнена и с добра структура и запазена влага. Не трябва да се удължава срокът на сеитбата след последната обработка, тъй като влагата в почвата намалява и създава риск за нередовно поникване и гарниране на посевите.

В уплътнено сеитбообращение добивите са по-ниски

При предшественик със слята повърхност за фураж (различни смески) се жъне ниско и по възможност цялата биомаса трябва да се прибере от полето. При добра влага в почвата се прави плитка оран на 12-15 см с обръщане на пласта. За да се наситни повърхността на почвата, може да се дискова с тежки брани – еднократно или двукратно. Преди тази обработка се внасят фосфорните, калиевите, азотните торове и почвените хербициди.

След ранни картофи или някои зеленчукови култури срещу фъстъците се извършва еднократно или двукратно култивиране с брануване на дълбочина 10-12 см. При недостатъчно влага в почвата фъстъците се сеят на сухо, след което площта се дъждува. Трябва да се знае, че при отглеждане на фъстъците в уплътнено сеитбообращение от тях се получават по-ниски добиви, които икономически могат да бъдат компенсирани от реколтата на предшественика.

Половин месец след поникването се копае

Първото окопаване се извършва с машина или ръчно на дълбочина 8-10 см за унищожаване на плевелите, аериране и затопляне на почвата. При машинното окопаване се следи да не се заравят растенията, които през тази фаза са още малки. След 15 дни се извършва второто окопаване на дълбочина 15-18 см за осигуряване на повече рохкава почва, която е необходима за загърляне на фъстъците. Ако не са внесени азотните торове преди сеитбата, цялата норма се внася като подхранване преди първото или между първото и второто окопаване, но преди началото на цъфтеж. Трябва да се има предвид, че внасянето на азотните торове след началото на цъфтежа води до увеличаване на вегетативната маса, късно се образуват плодовете, удължава се вегетацията и процентът на плодовете с неузрели семена, променя се съотношението между добива на плодове към добива на биомаса, която се увеличава.

Загърлянето помага навреме да се формират плодовете 

Целта е да се изнесе почвата на по-голяма височина, да се намали разстоянието за проникване на гинофорите в нея, с което се печели време за формиране и узряване на плодовете и семената. Фазата, в която се предприема първото загърляне на фъстъците, е когато първите гинофори са образували 2-3 завръзи с големина от 0,5 до 1 cм. Част от стопаните не познават добре биологичните особености на фъстъците и не знаят, че цветовете им се образуват и цъфтят над почвата, но плодовете се формират в нея. Те допускат груба грешка и пристъпват към първото загърляне много късно, като изчакват по-голямата част от цветовете да приключат цъфтежа си и да образуват гинофорите. Други извършват загърлянето, но не зариват цветовете от страх да не ги повредят. Има и нови производители на фъстъци без опит и знания, които въобще не правят загърляне на фъстъците, очаквайки да видят плодовете по стъблото, както това е при всички други бобови растения.

Първото загърляне се прилага след дъжд преди напояването на фъстъците или след първата поливка, с тракторни култиватори, снабдени с органи за загърляне, или на ръка. Второто се извършва след втората поливка на посева. Третото загърляне е по-малко ефективно за добива, но продълбочава редовете, с което се намаляват загубите при изваждането и прибирането на фъстъците.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: