Пловдивската МОТОФРЕЗА

блог на един конструктор

Картофовадач

.

Механизацията на процеса на бране е от полза в някои случаи и особено при: – ваденето на картофи, кромид лук, целина и някои други кореноплодни култури.

.

Картофовадачите могат да се прикачват към различни модели мотофрези и мотокултиватори, директно или посредсво прикачна вилка.

.

Предназначени за вадене на картофи, частичното отеделяне на клубена от почвата и полагането му на повърхността на полето за по-нататъшно прибиране. Използва се при леки и средни почви, при влажност не повече от 27% и наличие на камъни до 800-900 кг/декар.

Прибиране на картофите. В зависимост от сорта, прибирането на картофите започва от месец юни и продължава до късна есен.

Картофите трябва да се вадят, когато узреят напълно. Неузрелите картофи имат по-малък процент скобряла и не позволяват дълго съхранение. Узряването на кортофите настъпва, когато листата пожълтеят и започват да опадват и стъблата изсъхват. Узрелите картофи се познават по това, че когато се трият с ръце, кожицата им не се бели.

Когато се вадят, времето трябва да е сухо, но не много горещо, това позволява по-дълго съхранение. Извадените картофи се оставят на тънък пласт малко да изсъхнат, след това се сортират по големина. Сортирането може да се извърши ръчно или с машини.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: